Home » YouTube Kanaal Beginnen Tips!

Maak je Eigen YouTube Kanaal

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig een YouTube-kanaal heeft. En waarom ook niet: als je iets te vertellen hebt of wilt laten zien, is dit het beste medium daarvoor. Er wordt vaak gedacht dat het starten van een eigen YouTube-kanaal veel tijd kost en ingewikkeld is, maar daar is niets van waar.

Tip 01: Account maken

 

Een YouTube-kanaal starten en daarvan kunnen leven, dat is uiteraard niet zo heel eenvoudig, anders waren we allemaal miljonair. Maar zelf een account maken en daar eventueel een paar euro per maand mee verdienen, dat is wel degelijk mogelijk. Om een YouTube-kanaal te maken, heb je een Google-account nodig (Google is eigenaar van de videodienst). Als je al Gmail of een andere Google-dienst hebt, dan kun dat dat account gebruiken. Heb je nog niet zo’n account, maak dat dan aan. Log vervolgens op www.youtube.com in met je Google-account.

 

Tip 02: Kanaal maken

 

Je hebt nu een account, maar nog geen kanaal. Een kanaal maak je aan door binnen YouTube te klikken op het pictogram met je gebruikersafbeelding rechtsboven (standaard een silhouet) en vervolgens op Mijn kanaal. Aangezien je nog geen kanaal hebt, ziet YouTube dit als een signaal dat je er eentje aan wilt maken. Je kunt hier een voor- en achternaam invoeren (dit kan ook een artiestennaam) zijn, of klikken op Een bedrijfsnaam of andere naam gebruiken als het gaat om de naam van een vereniging bijvoorbeeld. Klik vervolgens op Kanaal maken.

Tip 03: Basisinformatie

 

In principe kun je nu direct een video uploaden, maar voor je dat doet is het handiger om je kanaal eerst van wat basisinformatie te voorzien, namelijk een profielfoto, een bannerafbeelding en een kanaalbeschrijving. In de kanaalbeschrijving vul je kort in waar dit kanaal precies over gaat en wat je daar zoal op publiceert. Klik op Kanaal aanpassen / Over / Kanaalbeschrijving en vul een korte omschrijving in, je kunt dit later natuurlijk altijd nog aanpassen. Klik vervolgens op het pictogram met het potlood linksboven in het kleine vierkant met silhouet en dan op Bewerken. Er wordt een nieuw tabblad geopend omdat dit je profielfoto voor je hele account is, en niet alleen voor YouTube. Klik in dit venster op Foto uploaden. Zoek een leuke afbeelding van jezelf of een plaatje dat je mooi vindt dat wat met je kanaal te maken heeft, en stel deze in als profielfoto. Het kan overigens best lang duren voordat je de bijgewerkte profielfoto ziet op YouTube. Keer terug naar YouTube en klik op Bannerafbeelding toevoegen en kies een afbeelding die je hier wilt tonen. Voor informatie over de handigste afmetingen van dit plaatje, klik je onderin op Hoe maak je een bannerafbeelding?

Tip 04: Video uploaden

 

Je kunt YouTube gebruiken om video’s te uploaden voor vrienden en familie, maar uiteraard is het ook mogelijk om een video te maken voor een veel breder publiek. Het laat zich raden dat een video van je laatste vakantie naar Italië geen heel breed publiek zal aanspreken, tenzij er iets ontzettend grappigs is gebeurd waardoor de video heel vaak gedeeld wordt (‘viral gaat’). Om een video te uploaden klik je rechtsboven op het pictogram met de pijl omhoog (Uploaden). Blader naar de gewenste video en klik op Openen. Terwijl de video wordt geüpload, kun je allerlei informatie over de beelden invullen. Als je een breed publiek wilt aanspreken, is die informatie belangrijk want daar kan de film op worden gevonden. Vul een goede titel en bijpassende omschrijving in. Kies onderin een thumbnail van de video die je mooi vindt (dit onderdeel is pas beschikbaar als de video verwerkt is) en geef rechts aan of de video Openbaar moet zijn (voor iedereen te zien), Verborgen (alleen te zien voor wie de link heeft), Privé (alleen te zien voor jou) of Gepland (pas online vanaf een bepaalde datum). Klik op Publiceren ofwel Gereed (afhankelijk van de deel-instelling) als je alles hebt ingevuld. Je krijgt nu een link waarmee je de video kunt terugvinden.

 

Tip 05: Geavanceerde opties

 

Ben je niet helemaal tevreden met het filmpje dat je net hebt geüpload, weet dan dat je de video nog kunt bewerken binnen YouTube. Klik op je profielfoto en daarna op Creator Studio. Kies daarna in het linkerdeelvenster Videobeheer. Je krijgt nu een overzicht van al je video’s. Klik je naast een video op Bewerken, dan vind je een wereld aan extra opties. Je kunt bijvoorbeeld de kwaliteit van de video verbeteren, ondertitels toevoegen en ‘kaarten’ aan het eind toevoegen die verwijzen naar andere video’s. Hier bekijk je ook de statistieken van de video, zodat je kunt zien hoeveel je filmpje bekeken wordt en wanneer mensen afhaken. We raden je aan om dit onderdeel eens op je gemak uit te pluizen.

 

Tip 06: Publiek vinden

 

Wanneer je de video hebt gepubliceerd, is het tijd om publiek te vinden; mensen die je film willen bekijken … maar hoe bereik je die? Het antwoord is vrij eenvoudig: via sociale media. Deel je video op Facebook, Twitter of een ander platform waarop je actief bent, of laat mensen via e-mail weten dat je filmpje online staat. Als de video alleen voor vrienden en familie is, stuur je de link uiteraard naar hen via mail, Facebook, WhatsApp enzovoort. Ben je op zoek naar een breder publiek, dan deel je het op plekken waar veel mensen komen. Een juiste titel, goede omschrijving en tags bij het uploaden van de video zijn daarbij essentieel. Vraag mensen ook in je filmpje op zich te abonneren op je kanaal, zodat ze automatisch een melding krijgen van een volgend filmpje.

 

Tip 07: Geld verdienen

 

Maar hoe verdien je nu geld met de video? Hoe je rijk wordt, kunnen we je niet vertellen (zie het kader ‘Slapend rijk?’). Maar hoe de technische kant van het verhaal werkt, leggen we je met liefde uit. Ga naar Creator Studio en klik onder Kanaal op Status en functies. Klik bij Inkomsten genereren op Inschakelen. Je wordt nu stap voor stap door het proces geleid door YouTube. Het zal overigens wel eventjes duren voordat je aanvraag wordt goedgekeurd, omdat dit pas gebeurt nadat je video’s meer dan 10.000 keer zijn bekeken. Dat is overigens ook prima, want onder dit aantal verdien je toch vrijwel niets aan je video’s.

 

BEKIJK MIJN YOUTUBE KANAAL EEN VOORBEELD ZIE OOK DIE PLAYLIST!